Spring naar content
Home Suiker verpakt in suikerbietenpapier

Suiker verpakt in suikerbietenpapier

Een wereldprimeur. In 2020 kondigden we Crown Native aan: het eerste ‘suikerbietenpapier’ dat op industriële schaal wordt geproduceerd. Het papier is niet alleen sterk, betaalbaar en voedselveilig, maar heeft ook een kleinere impact op het milieu: 16% minder dan ons ’traditionele’ papier. Crown Native is ontwikkeld in nauwe samenwerking met suikerbietencoöperatie Cosun Beet Company, die niet alleen de benodigde suikerbietenpulp levert, maar ook hun Van Gilse suiker in het papier verpakt.

Cosun Beet Company is al meer dan een eeuw een toonaangevende suikerproducent in Nederland. Haar twee suikerbietfabrieken zijn zelfs de grootste van Europa. Al jaren heeft de organisatie een zero-waste benadering bij de verwerking van suikerbieten. Water uit de bieten wordt hergebruikt om de oogst bij aankomst te wassen en wordt geleverd aan glastuinders in de buurt van de fabriek. Zand en klei worden opgevangen en dienen als grondstof voor de wegenbouw. En de overgebleven suikerbietenpulp wordt gebruikt als veevoer.

De suikerbietenproductie neemt toe de afgelopen jaren. Daarom was Cosun Beet Company op zoek naar alternatieve toepassingen voor suikerbietenpulp. Het idee voor suikerbietenpapier bestond al jaren, maar het bleek een uitdaging om papier te maken dat geschikt was voor gebruik als verpakking. Na verschillende experimenten die onbevredigende resultaten opleverden, kwam Crown Van Gelder in 2019 in beeld. We hadden al onderzoek gedaan naar verschillende alternatieve vezels, dus toen de mogelijkheid van suikerbietenpapier ter sprake kwam, was de samenwerking snel geboren.

Kenmerkende spikkels

Ze springen direct in het oog: de bruine spikkels in het papier. Deze spikkels zijn restanten van de donkere buitenlaag van de suikerbiet. Hoewel ze het papier voor sommige doeleinden ongeschikt maken, realiseerden we ons al snel dat deze kleine bruine stippen het duurzame verhaal achter het papier vertellen. Ze maken Crown Native daardoor bijzonder geschikt voor verpakkingen. Het is een voorbeeld van de reden dat Crown Van Gelder het belangrijk vindt om producten te ontwikkelen met partners in de hele keten. Door de eindgebruiker erbij te betrekken, in dit geval de consumentenproductdivisie van Cosun Beet Company, realiseerden we ons dat de spikkels geen probleem waren dat we moesten oplossen, maar het papier juist bijzonder maken.

Uitstekende verwerkbaarheid

Papier gebruikt als verpakking voor voedsel moet aan veel eisen voldoen. Denk aan gladheid, bedrukbaarheid, voedselveiligheid en sterkte natuurlijk. Pakken suiker worden op hoge snelheid gevuld en verwerkt. En op het traject van de fabriek naar de schappen in de winkel en de keukenkast gaan de pakken door vele handen. Het productieteam was dan ook erg benieuwd hoe het papier het zou doen tijdens de eerste productie test. “We waren aangenaam verrast door de prestaties van Crown Native”, herinnert Richelle van Helten, Brand Manager & Export Manager bij Cosun Beet Company zich. “De afdrukkwaliteit was uitstekend en het papier vouwde heel netjes.” Zoals bij al onze producten, viel ook de verwerkbaarheid van Crown Native op. Richelle: “De gladheid was precies goed voor onze machines, waardoor we op volle snelheid konden draaien. Onze mensen vonden allemaal dat het papier heel lekker liep.”

Vooruitblik

De eerste pakken suiker verpakt in Crown Native staan inmiddels in de supermarkt. Ons team ziet natuurlijk nog meer mogelijkheden. Met Cosun Beet Company onderzoeken we de hoe we meer van hun producten in Crown Native te verpakken, zoals suikerklontjesdoosjes of 25 kg suikerzakken voor industrieel gebruik. Ook doet Crown Van Gelder onderzoek naar het gebruik van alternatieve vezels uit andere bronnen. Wij zijn ervan overtuigd dat alternatieve vezels de toekomst zijn van duurzaam papier en we kijken ernaar uit om samen met andere organisaties meer innovatieve producten zoals Crown Native te ontwikkelen.

 

“Naast hun enthousiasme en toewijding is het kleine team van Crown Van Gelder echt een pré. We konden snel schakelen en de ontwikkeling van Crown Native ging eigenlijk heel soepel.”

– Richelle van Helten, Cosun Beet Company