Spring naar content
Home Nieuws Unieke samenwerking wint bronzen award en publieksprijs bij de EUROSAC Grand Prix

Unieke samenwerking wint bronzen award en publieksprijs bij de EUROSAC Grand Prix

Een papieren zak die sterk is, voedselveilig, recyclebaar, composteerbaar en zowel offset als flexo bedrukbaar. Door een unieke synergie in de waardeketen hebben vijf partners deze duurzame en innovatieve oplossing gecreëerd. Deze unieke samenwerking is nu bekroond met een bronzen award en publieksprijs bij de EUROSAC 2022 Grand Prix.

Crown Van Gelder is voortdurend op zoek naar manieren om papier duurzamer te produceren. Een van de methoden om dit te doen is het vervangen van houtvezel door alternatieve vezels, zoals suikerbietenpulp – een zijstroom van de suikerproductie van Cosun Beet Company. Cosun Beet Company, Novidon (ook een Royal Cosun-onderneming) en Crown Van Gelder hebben de handen ineengeslagen en het duurzame Crown Native suikerbietenpapier ontwikkeld. Voor graszaadproducent en merkeigenaar DLF maakte Fiorini van dit papier bedrukte zakken.

Waarde en duurzaamheid
DLF was op zoek naar een duurzamer, op papier gebaseerd alternatief voor zijn 15 KG-zak om de milieubelasting van het bedrijf te verminderen. Deze zoektocht leidde hen naar Crown Van Gelder. Samen met DLF’s zakkenproducent Fiorini, Cosun Beet Company en Novidon is een openmondzak ontwikkeld, bestaande uit drie lagen Crown Native papier gecombineerd met de zakkenlijm Novinexx CPB van Novidon. Elke partner voegt waarde toe in elke stap van de keten, en verlaagt tegelijkertijd de milieu-impact. Met Nederlandse suikerbietvezels kan een 80% lagere milieu-impact worden bereikt in vergelijking met houtvezels, omdat suikerbieten plaatselijk en sneller groeien dan bomen. Bovendien bespaart de afwezigheid van lignine in bietenpulp energie bij de verwerking. Vervangen van 20% houtvezel voor 20% suikerbietenvezel aan het papier vermindert de ecologische voetafdruk van het papier met 16%. Dit is bevestigd door een onafhankelijke life cycle analysis. Johan Monfrooij, Supply Chain manager voor DLF Benelux: “Duurzaamheid is een belangrijk onderwerp voor DLF. Onze core business, gras, is op zichzelf een zeer duurzaam natuurproduct dat op veel verschillende manieren bijdraagt aan een duurzamere wereld. Door deel uit te maken van deze bijzondere innovatieve keten van partners, was het mogelijk om dit nog milieuvriendelijker papier te gebruiken voor onze verpakkingen. Door deze nieuwe papiersoort te gebruiken, maken we de wereld een stukje groener.”

Waarde creëren door samenwerking
Andries Olie, manager Duurzaamheid bij Royal Cosun: “Ik ben er trots op om te zien hoe een goede samenwerking met onze partners heeft geleid tot de succesvolle ontwikkeling en het gebruik van deze milieuvriendelijke zak. Deze plantaardige innovatie past perfect in onze Cosun-strategie ‘Unlock25’, waarin we het volledige potentieel van planten willen ontsluiten.” Tom Brooijmans, directeur bij Novidon, vult aan: “Novidon heeft jarenlange ervaring met het ontwikkelen van duurzame producten, zoals Novinexx CPB, voor de papier- en verpakkingsindustrie. Pulp4Paper past in onze strategie om meer waarde te creëren van reststromen en samen met onze waardeketenpartners staan we klaar om te helpen bij de implementatie van suikerbietenpulp in het productieproces van papierverpakkingen.”

Recyclebaar en milieuvriendelijk

Giovanni Fiorini, president en CEO van Fiorini, is het er ook mee eens dat het belangrijk is om aan duurzame producten te werken. “Fiorini geeft om het milieu: daarom creëert het altijd innovatieve, resistente en milieuvriendelijke papieren zakken. Ons doel voor de toekomst is enkel nog plasticvrije zakken te produceren, volledig recyclebaar, met alternatieve grondstoffen, een geweldige bedrukking en een sterke bescherming voor het product. Dit hebben we bijvoorbeeld gedaan met onze MoistShield®. Deel uitmaken van een steeds verantwoordelijker wordende productieketen is voor ons een fundamentele basis om onze impact op de planeet te verminderen.”

Trotse partners
De twee prijzen van de EUROSAC Grand Prix 2022 zijn de kers op de taart voor alle deelnemende bedrijven. Jan Rops, Crown Van Gelder: “Met onze waardeketenpartners, die ons nieuwe Crown Native suikerbietenpapier gebruiken voor verpakkingen, veranderen we de wereld van papier.”

Hieronder de Value Chain Pitch van Cosun Beet Company, Novidon, Crown Van Gelder, Fiorini Packaging en DLF

 

Meer nieuws

18 maart 2022

Waardegericht, duurzaam, verbindend en vernieuwend

Waardegericht, duurzaam, verbindend en vernieuwend. Dit zijn de belangrijkste waarden en drijfveren voor Crown Van Gelder. Ook wel kernwaarden genoemd.
lees meer
Native
30 augustus 2021

Crown Native opgenomen in de kennisbank van het KIDV

Steeds meer ondernemers willen aan de slag met duurzaam verpakken, omdat ze het belang én de kansen zien van een circulaire economie voor verpakkingsmateriaal.
lees meer
08 december 2022

Nieuw direct mail inkjet papier van Crown Van Gelder

We hebben opnamen gemaakt van de allereerste run van de nieuwe Crown Letsgo High Performance met 140 en 180 g/m² - 7 en 9 pt dikte. Dit papier is uitstekend voor rigide maar lichtere poststukken en direct mail-kaarten. Crown Letsgo High Performance 140 en 180 g/m² is vanaf januari 2023 commercieel verkrijgbaar in Europa en Noord-Amerika. Bekijk het filmpje hieronder om een ​​voorproefje te krijgen.
lees meer